12 november – De Star Ommerschanstocht

Ingezonden op 19 oktober, 2016 om 7:35 pm onder
star-ommerschanstocht

Molengidscursus

Ingezonden op 5 oktober, 2016 om 8:29 pm onder

Molengidscursus is gecanceld ivm. te weinig belangstelling.

Molengidscursus verplaatst naar 5 en 19 oktober, 21 september gaat niet door ivm te weinig aanmeldingen!!!

Ingezonden op 20 september, 2016 om 5:24 pm onder

Aanmelden verplicht, dit kan bij de molen of via molendestar@gmail.com

Aanmelden verplicht, dit kan bij de molen of via molendestar@gmail.com

Poster Overijsselse Molendag en Open Monumentendag Reestdal

Ingezonden op 29 augustus, 2016 om 7:56 pm onder
Poster

Persbericht Overijsselse Molendag en Open Monumentendag 10 september

Ingezonden op 19 augustus, 2016 om 11:08 am onder

Reestdal Balkbrug

Open Monumentendag Reestdal

Thema: Kunst op Smaak

De werkgroep kunst op smaak organiseert op de Nationale Monumentendag zaterdag 10 september het evenement ‘Reestdal Kunst op Smaak’.  Een leuk en leerzaam evenement voor volwassenen en kinderen.

De werkgroep Kunst op Smaak is een samenwerkingsproject van De Reestkamer, Proefkamer het Reestdal, camping ’t Reestdal en Molen de Star.

  • Op de volgende locaties zijn diverse activiteiten:
    De Molen: heerlijk broodjes bakken met meesterbakker Pieter Ubels van het meel van de molen en andere activiteiten.
  • Proefkamer het Reestdal: samen met de chef-kok Daniel Poolman en kunstschilder Azat Malik een eetbaar schilderij maken.
  • Camping ’t Reestdal: spelen in het motoriekpark en kennis maken met Reestdal-outdoor.
  • De Reestkamer: opening van de foto expositie door fotograaf Erik Bennink met foto’s en uitleg van natuurwerkgroep “de Reestkiekers”. Ook de Reestkerk is geopend met muziek en film.

Op diverse locaties livemuziek en een leuke puzzeltocht van de Reestkerk naar de Proefkamer. Een huifkar rijdt door het Reestdal rijdt tussen de verschillende locaties met een verhalenverteller aan boord die vertelt over allerlei wetenswaardigheden over het mooie Reestdal. Er is voor de liefhebber ook een fietstocht en een wandeltocht georganiseerd met een bezoek aan de verschillende locaties.

Datum: Zaterdag 10 september
Tijd: 11.00 uur tot 16.00 uur.
Plaats: Reestdal
Deelname: munten op alle locaties te besteden.
Route fietstocht en wandelroute verkrijgbaar op de locaties.

Overige info:

DSC05693 - kopie Mand met brood - Takkenbosoven. T. Poortman
Kunst_Cultuur_Tuinen_Reestkerk_SCOA_Beleef het Reestdal eetbaarschilderij 2 - Proefkamer Het Reestdal

Extra openingstijden molen De Star ivm vakantie

Ingezonden op 2 augustus, 2016 om 5:56 pm onder

Ivm de vakanties is het mogelijk dat de molen ook op andere dagen draait dan de normale openingstijden. Mocht U de molen zien draaien dan is het mogelijk om de molen te bezoeken. In ieder geval zal de molen de komende komende drie woensdagen (3, 10 en 17 augustus)  draaien van 13.30 – 17.30 en is dan te bezichtigen.

 

Hut veerde stukkie

Ingezonden op 2 augustus, 2016 om 2:08 pm onder

De Molle en aandere vertelsels. De sommer is in de Balk an e kommn, en hef meer met e bracht dan allinnig vakaansiegangers. Noe de daagn laank bunt en de nachtn kort en de temperatuur hoaste niet meer onder de vieftien groaden kump, kriej ook ongewenst bezuuk op de molle. As de vakaansiegangers noa bezuuk an de molle weer veur de tente zit pannnekookn bakkn onder het genot van een pilsie ,kump op de molle aander volk veur de dag.

Waij ok probeerd umme die gasten buutn de deure te hoaln ,en wie doot dr een bulte an kuij ait niet veurkommn ,dat asse wie ok weer op de keet an bunt en rust op de molle is weder ekeert dat er aander volk op verkenning giet umme te zeen wat de pot schaft. As molder kan ik wa begriepn aij buutnkaant van de deure met volle meuijte met krummels oen kossie bie mekare mut scharrln onder waakend oog van ooievaar en buuzerd, en biej wieze van sprekn an de aandere kaante van de deure de speklappn kant en kloare ligt, daij toch is aan de binnenkaante van die deure wilt kiekn.

Moar moezen bunt geliek an manegers heij ze binnen de deure , trek ze geliek alles op de kop dan pissn en scheitn ze de boel onder , en dan moar kiekn wat ze nog meer kunt verstiern. Doar kuij as molder better niks met van doen hebbn .

Noe heij as molder een paar meugelikheden um dat soort gastn de baze te bliem. Met bastens vulle geduld en een dik stuk holt kuij prebeern umme dr gestampte muussies van te maakn.

Noe hew ok wa van die moezenknipn , de kunst doar van is daij op die knippe iets lakkeders legd dan wat al in de molle ligt. Woarumme zoij met gevare veur oen leam iets van de knippe pakn ,aij dartig centimeter vearderop rustig uut een zak pakt ,zonder stekkende koppiene.

Vrogger mog ie as molder de moezen iets te drinken an bieden,met al dat maal kriej eigenlik toch wa een dreuge bek. De stelling was toen vrettn was dr genog , noe nog wat te zoepen. En de moezen waren doar merakels met eens, ze zeupen zich te barsten.

De eerlikheid gebud mie te zeggn dat het wel een dat hut wel een koppig draankie was, met as ingredient cyancaly. Veurdeel doar an ze raakn dr moar niet an ewend de loekn gunnen gleiek dichte en as molder hoef ok niet meer te zuukn woar ze kapot egoane bunt ze laagn gewon bie hut schutteltie met het draankie.

Um dat draankie ok wel wurden gebruukt veur den lastige buurman of aander volk woer ie hut niet mee eens konnen worden , is het verboden en maij niet meer gebruukn. Met dat spul van noe ,muttn ze zich vief of zes kear zat vrettn met as gevolg ze bunt ziek zwak en misselijk veur dat de batterije endeluk leug is. En bie het an kaante maakn van de molle kom ie overal van die uutgetelde gasten tegen.

Moar wie hebt in de molle de boel noe mooi onder controle , en hebt de stelregel de molle is oons nus en dat loaten wie niet bevuilen .

Afscheid Jantje Veneman

Ingezonden op 2 augustus, 2016 om 2:05 pm onder

Tijdens de bestuursvergadering van 21 juli j.l. heeft het bestuur van de beheerstichting Molen De Star helaas afscheid genomen van Jantje
Veneman. Geheel in haar stijl was dit kort en bondig. Harm Knol heeft haar bedankt voor de trouwe inzet als secretaresse en vrijwilligster en een cadeaubon overhandigd. Daarna heeft Jantje afscheid genomen van de overige aanwezigen en de vergadering verlaten.

Hut darde stukkie

Ingezonden op 13 juni, 2016 om 9:09 pm onder
Noe we de winter hebt a had en het veurjoar is begunnen,  komt dr ok meer daggies volk noar de molle .
En doarin heij ze in alle soorten en moaten.
Dr bunt luu die de molle warkelijk interesseert, en ie hebt volk wat de dag kapot wilt hebbn.
Wie loat ze eerst eampies gewordn, dan zie je snel genog of of ze wat van de molle wilt wettn of dat ze gewoon op de stelling (het balkon) kiekken wilt of doar de zunne ok schient.
Luu die geintresseerd  bunt louw het hele fabriekje bekieken ,en leggen wie uut hoe ien en aander warkt  en woerumme da zo is.
As ze dan ook nog een bettie technisch bunt kuunt ze oons wel volgen ,moar ie hebt ook van die momenten dat ze oe an kiekt as een kippe noar onweer.
As dat zo is, mut ik het verhoal wat inbinden en better vertoalen in gewoone meansen  toal ,want die mulders hebt dr manks  een kompleet eign toaltie dan lult ze van neuten stienscharpn (billen) buuln en meer van dat soort kroam.
Dan heij t slimste nog niet e had ,want de molle hef zelf ook een toal .
Niet dat de molle de oren van de kop lult, zo as de mulders dat kunt.
De molle verteld oe dat met tekens, en dat dutte met stand van de wieken .
Stiet het wiekenkruus rech op, dan betekent da korte rust de mulder is eampies vut moar kump zo weer.
As het wiekenkruus met de boamste wiek veur het hoogste punt stiet ,dan mut het hoogte punt nog komn zo as bie een geboorte van een kind en een brulfte  dan stiet de molle in de vreugd.
Moar as het wiekenkruus met de boamste wiek deur het hoogste punt hean stiet .dan heij het hoogte punt gehad zo as bie een oaverliedn en dan stiet de molle in de rouw.
Dan heij ook nog dat de molle in het kruus kan stoan , de wieken hebt dan twie enden boam  op gelieke huugte stoan ,en hef de molle lange rust.
De mulder kan zeluf ook tekens geven zo as machtig zwaaijn met de haanden (bliede daij komt of daij goat)
Of hie maken hele soepele beweaging met de polsen (tied veur koffie of een pottie bier).
Soms hef de mulder zien dag niet en probeerde het verkeer te regelen met iene vinger.
Zo bun ie op de molle van alle toalen thuus ,van A.B.P. (algemeen beschaaft plat) Nederlaands, duuts Engels , molntoal en nog vulle meer.
Wie kunt juluu bes te woord stoan aij moar an geeft in welke toal,probeer hut moar es uut.
Ik zal zegn grootn en good goan.

Verslag Vrijwilligersavond Molen De Star 2016

Ingezonden op 24 mei, 2016 om 9:47 pm onder

Het is al even geleden, maar Molen De Star heeft op 26 april de jaarlijkse vrijwilligersavond gehouden. Er waren zo’n 20 vrijwilligers aanwezig. Na een korte terugblik op 2015 en het financiële jaarslag werden een aantal vrijwilligers in het zonnetje gezet.

Allereerst werd De Star Award uitgereikt aan Detlef ter Haar voor zijn inzet als vrijwilliger (al 17 jaar), molenaar (7 jaar) en beheerder van de molenwinkel en de website.

Verder werden Arend-Jan en Hilda Winters bedankt voor hun inzet de afgelopen 15 jaar met een cadeaubon.

Als laatste zou afscheid genomen worden van Dick Seigers als molenaar, alleen was hij verhinderd. De bijbehorende attentie zal hem later overhandigd worden.

Na deze plechtigheden is een film gedraaid van het Reestdal onder het genot van een hapje en een drankje.

IMG_1453

Harm Knol overhandigd de Award aan Detlef

IMG_1459

Detlef toont de Award

IMG_1462

Harm overhandigd de cadeaubon aan Arend-Jan

IMG_1468

Harm overhandigd de cadeaubon aan Hilda

Top