Molen De Star update augustus 2022

Ingezonden op 10 augustus, 2022 om 1:12 pm onder

Afgelopen maanden zijn er weer diverse zaken gebeurd bij Molen De Star.

 • De schoolklassen van de voormalig gemeente Avereest zijn weer langs geweest om kennis te maken met de molen en koekjes te bakken.
 • 14 mei was het nationale molendag, een gezellige drukte bij Molen De Star.
 • Op 21 mei stonden we op de Streekmarkt bij de Van Dedemkerk in Dedemsvaart. Dit was een gezellige bijeenkomst waarbij we weer het nodige hebben verkocht.
 • De prijzen van de meelproducten zijn per 24 juli aangepast door onze leverancier. Deze nieuwe prijslijst is te vinden onder: 
  Bestellijst per 24-07-2022 )
 • Logboek van Molen De Star is weer bijgewerkt tot medio augustus, zie: Logboek 2022 : Molen de STAR.
 • 10 september is weer de jaarlijkse Overijsselse Molendag en Open Monumentendag. Activiteiten worden nog bepaald, maar de molen zal geopend zijn van 10.00-16.00.

Persbericht Nationale Molendag 14 mei 2022 – Molen De Star

Ingezonden op 4 mei, 2022 om 3:14 pm onder

Zaterdag 14 mei is het Nationale Molendag. Uiteraard doet Molen de Star in Balkbrug mee met dit festijn. Traditioneel worden er pannenkoeken gebakken volgens het eigen molenrecept. Er is een boekenmarkt georganiseerd i.o.m. de plaatselijke bibliotheek. Een accordeoniste zorgt voor de muzikale omlijsting. Gidsen zijn aanwezig om de bezoekers rond te leiden door de molen. De molen draait en maalt de gehele dag. Het wordt zoals altijd een gezellig gebeuren.

Van harte uitgenodigd

Activiteiten Molen De Star

Ingezonden op 23 april, 2022 om 8:59 pm onder

Afgelopen weken zijn er weer diverse zaken gebeurd bij Molen De Star.

 • De eerste schoolklassen van de voormalig gemeente Avereest zijn weer langs geweest om kennis te maken met de molen en koekjes te bakken.
 • 12 april is er voor het eerst in 2 jaar tijd weer een vrijwilligersavond georganiseerd. Hier is het jaarverslag besproken, deze is onder kopje nieuws via de hoofdpagina van de website in te zien. Verder heeft Gerard van der Holst een foto presentatie laten zien van restauraties aan de molen, bouw motoronderkomen en plaatsing motor + krukas en vliegwiel.
 • Op 16 april stonden we op de Reestmarkt bij de Reestkerk. Dit was een gezellige bijeenkomst waarbij we weer het nodige hebben verkocht.
 • 20 april was er weer een broodbakcursus voor het eerst in 2 jaar tijd. Op Facebook staan nog een paar foto’s. De volgende broodbakcursussen zijn in mei en september gepland.

 

Producten en prijslijst meel aangepast + activiteiten

Ingezonden op 25 maart, 2022 om 8:49 pm onder

Een update van de producten en prijslijst is doorgevoerd. 5 kg zakken zijn weer beschikbaar voor tarwemeel en tarwebloem. Zie onderstaande link.

Prijslijst meel+bakmixen 2022

Daarnaast kunnen we melden dat we binnenkort op een tweetal markten staan. 16 april is er een Paasmarkt bij de Reestkerk in Oud-Avereest en 21 mei staan we op de Reestmarkt bij de Van Dedemkerk in Dedemsvaart.

Tussendoor is er nog de nationale molendag op 14 mei, waar Molen De Star uiteraard weer aan meedoet. Naar alle waarschijnlijkheid gaan we dan weer pannenkoeken bakken.

In memoriam Ab van Oeffel

Ingezonden op 11 januari, 2022 om 9:34 am onder

Helaas bereikte ons gisteren het bericht dat Ab van Oeffel, een vrijwilliger van Molen De Star is overleden. Ab heeft jarenlang het transport van van het mais en maismeel verzorgd voor de molenaars. Daarnaast hielp hij ook mee met de rondleidingen voor de schoolklassen en andere hand en spandiensten bij de Molen. Daarom is Molen De Star vanavond in de rouwstand gezet. De wieken staan hierbij iets verder dan de rechtstand en zal zo blijven staan tot na de uitvaart.

Namens het bestuur, molenaars en alle vrijwilligers van Molen De Star willen we de familie en bekenden condoleren en veel sterkte toe wensen de komende tijd.

Molen De Star persbericht oliebollenverkoop 18 december 2021

Ingezonden op 6 december, 2021 om 9:16 pm onder

Helaas gaat de kerstmarkt dit jaar niet door in Balkbrug vanwege de opflikkering van Corona. Dit betekent voor Molen de Star dat het jaarlijkse oliebollenfestijn op deze markt ook niet door kan gaan.

Om dit leed enigszins te verzachten heeft Molen de Star toch besloten om oliebollen te gaan bakken. Op zaterdag 18 december worden oliebollen verkocht in het winkeltje in het magazijn van de Molen. De winkel is geopend van 10.00-16.00 uur. De inhoud van de verkoopproducten in het winkeltje zijn verder uitgebreid. Naast allerlei meelproducten worden er  o.a. boerenkaas van Koonstra, worst van Emmink en lokale honing verkocht.

Welkom in het magazijn van Molen de Star. Uiteraard worden de Corona-richtlijnen gevolgd.

Update Molen De Star ruwoliemotor

Ingezonden op 6 december, 2021 om 9:00 pm onder

Na het plaatsen van de motor in het najaar van 2020, is er het afgelopen jaar hard gesleuteld, onderdelen bijgemaakt en zaken geregeld door de monteurs (Henk Schreur en Harm-Jan de Groot), Bert de Ruiter, het bestuur en andere vrijwilligers.

Uiteindelijk heeft dit er in geresulteerd dat we op dinsdag 23 november j.l. een heugelijk feit mochten vieren na de vele inspanningen in de afgelopen 9 jaar. De Ruston motor heeft die dag voor het eerst proefgedraaid. Er waren nog wat zaken die nog finetuning behoefden en vrijdag 26 november waren de monteurs aanwezig om nog het e.e.a. af te stellen. Aangezien de molenaars Bert en Detlef ook aanwezig waren heeft de motor vrijdagmiddag ook nog een kwartiertje gedraaid. 

De komende tijd zal de poer onder het steunlager nog worden opgestort, waarna dit moet uitharden en daarna zal alles van de motor nog worden nagelopen en waar nodig worden afgesteld. Wordt vervolgd.
 
De filmpjes van het proefdraaien van de motor zijn te vinden op Facebook, Deze zijn ook te openen voor mensen zonder account!!

 

 

Persbericht Overijsselse Molendag Molen de Star Balkbrug -11 september

Ingezonden op 27 augustus, 2021 om 6:35 pm onder

Over twee weken is het weer Overijsselse Molendag en Open Monumentendag op zaterdag 11 september.

Door de Coronacrisis heeft dit afgelopen jaren niet kunnen plaatsvinden maar dit jaar lijkt het zeker te lukken.

Molen de Star heeft daarom besloten om dit festijn extra feestelijk te maken. Er worden pannenkoeken gebakken in velerlei smaken en de ouderwetse knieperties. De bakkers van de Molen bakken oa kruidkoek in de ovens. Er zijn rondleidingen door de Molen. De winkel in de Molen verkoopt allerlei molenmeelproducten. Er worden allerlei lokale streekproducten verkocht rond de Molen en er zijn oude ambachten te bewonderen. En de Grote Rustonmotor uit 1936 in het nieuwe bijgebouw aan de Molen kan bewonderd worden. Op termijn hopen we dat een koppel maalstenen op de begane grond, aangedreven wordt door deze motor, meel uit graan kan malen.

Van 10.00 uur in de ochtend tot 16.00 uur in de middag zijn bezoekers van harte welkom in Molen de Star in Balkbrug. De toegang is vrij.

 

Update Molen De Star

Ingezonden op 21 juli, 2021 om 11:54 am onder

Nu de regels weer versoepeld zijn hebben we besloten om Molen De Star ook weer open te stellen voor bezoek vanaf 26 juni. Wel het verzoek om de 1,5 m te handhaven bij het bezoek. Verder is de prijslijst aangepast van het meelverkoop en is ons winkelassortiment uitgebreid met droge worst van Emmink (Uut ’t Veld).

Als laatste is het leuk om te vermelden dat de motor nagenoeg draaivaardig is.

Eerste filmpje van De Kookhoek n.a.v. lancering kookboeken 2 juni

Ingezonden op 30 juni, 2021 om 7:47 pm onder

2 juni j.l. was de lancering van de Kookhoek met twee kookboeken. Een geslaagde dag die goed was georganiseerd.

Inmiddels hebben we het eerste filmpje van die dag mogen ontvangen, zie:

https://www.youtube.com/watch?v=6Tvp4GeIQ4s

Daarnaast zijn er diverse krantenartikelen verschenen:

https://www.destentor.nl/vechtdal/de-kookhoek-voor-kinderen-gaat-van-start-bij-molen-in-balkbrug-daar-komt-het-meel-vandaan~aaaaed9b/

https://meppelercourant.nl/regio/Kinderkookplatform-De-Kookhoek-in-Balkbrug-brengt-passie-voor-koken.-Samen-koken-gezellig-in-de-keuken-staan-26863364.html

 

Top